donderdag 30 mei 2013

Koorts bij neutropenie is balen

Zo heet het officieel, 'koorts bij neutropenie', de reden waarom Floortje weer opgenomen moet worden in het ziekenhuis, in isolatie zelfs. Neutropenie is simpelweg dat ze geen weerstand heeft tegen welk virus of bacterie dan ook, omdat de chemokaspers in hun strijd tegen de slechte cellen ook de goede cellen per ongeluk aanpakken. En als je dan koorts krijgt, dan is het te gevaarlijk om in de buitenwereld te blijven rondlopen. Want wie weet heeft zich een bacterie in je genesteld, wie weet zelfs op het lijntje van de PortoCath, dan moet die aangepakt worden met antibiotica.

Dus ja hoor, daar zitten we weer, op de negende verdieping van het SFG. Er is door ons, de dokters en de zusters lang geaarzeld of het nou wel nodig was, ze leek toch echt niet zo heel ziek, had best wel praatjes, de koorts schommelde rond die gevreesde 38,5, was toen weer substantieel lager, maar schoot vanmiddag toch weer naar de 39 dus toen was het klaar, geen twijfel meer. Starten met antibiotica. En ook weer twee transfusies, zowel bloed als trombo's, want alle waardes zaten weer te laag.



'Home away from home'

Ik heb Floortje de betekenis van het woord 'balen' uitgelegd en toen was ze blij een woord te kennen wat goed verwoord wat ze voelt. Ze baalt ervan. Wij ook. Maar ze weet ook, en wij weten ook, het is de laatste keer, geen risico nemen nu, gewoon de tijd zo goed mogelijk uitzitten en hopen dat het bij drie dagen blijft en niet weer acht dagen wordt. Maar zelfs als het acht dagen wordt, dan komen we die ook weer door. Want we weten waar we het voor doen. Voor een sterke stoere Floortje. We hebben de zusters in het SFG al beloofd dat we nog een keer terugkomen over een paar maanden met een sterke Floortje, zonder sonde en met haartjes. Floortje wil dan de speelzusters in de speelkamer gaan helpen.

Vandaag mocht ze al een klein beetje echt de dokters helpen, het bloed arriveerde maar was eigenlijk wel een beetje te koud om gelijk in te laten lopen, dus het moest nog een beetje verder opgewarmd worden. Een hele handige plek om iets op te warmen is natuurlijk onder de benen van een kind met koorts, dan gaat het tenminste lekker snel!





Raad eens wat ik onder mijn benen heb verstopt?????




Even controleren of het al warm genoeg is hoor!

Vandaag lazen we het bericht dat een medepatientje van Floortje uit het Sophia de laatste fase van zijn korte leven is ingegaan. Hij is thuis, het ziekenhuis kan niets meer voor hem doen.Twee maanden geleden hebben ze nog samen met een treinbaan gespeeld. Nu zijn wij bezig met de laatste loodjes voordat we weer kunnen gaan opbouwen naar een stoere, sterke Floortje. Zijn ouders zijn met hele andere laatste loodjes bezig. Als je het zo bekijkt, zijn die van ons zo zwaar nog niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten